Skønne bøffer af hvide bønner

Det er altid rart når madeksperimentet går som ventet :)

Gårsdagens opskrift på bøffer af hvide bønner blev så stor en succes, at jeg nu dele opskrift med jer :)


Som bonus er de godkendt af ikke-veganerne i huset og min datter snuppede flere gange et par bidder, for "mor, jeg kan ikke helt huske hvordan den sidste smag smager, så jeg har brug for en bid mere"... Det til trods for de eneste bønner jeg normalt kan få hende til at spise, er de grønne bønner fra frost.

 

 



Du skal bruge:  ~ Giver 4 bøffer.
2dl Hvide bønner (kogte eller på dåse)
1dl Havregryn
1dl Vand
½dl Solsikkekerner
2spsk Pofibre
1-2tsk Hørfrø
1 lille Gulerod (fintrevet)
¼tsk Garam Masala
¼tsk Spidskommen
Salt og peber
evt. hvidløg
Olie til stegning


For en glutenfri version bruges glutenfri havregryn.


Fremgangsmåde:
Bønnerne lægges i blød dagen før og koges efter anvisning på pakken - jeg koger dem dog altid i letsaltet vand med bouillion og timian, da det giver en god smag til bønnen.

Skræl/vask guleroden og riv den fint.
Bønner, havregryn, vand, solsikkekerner og hørfrø puttes i en foodprocessor og blendes til en grov masse. Derefter hældes massen i en skål og den revede gulerod, pofibre og krydderier blandes i farsen (hvis du ønsker at tilføje hvidløg er det her du skal gøre dette). Smag farsen til med salt og peber.

Farsen skal hvile 10-15 minutter før den formes.

Formes til bøffer (eller deller) og steges i lidt olie. De skal have 4-5 minutter på hver side ved medium varme.

Fungere godt som bøffer, i burgere hvor en lys bøf er ønsket, samt som deller.

Velbekomme!

Munkebøffer

Laves der 4 bøffer, indeholder hver bøf knap 11g protein og 9,6g fibre.

Siden jeg skiftede til en plantebaseret livsstil, har jeg ledt efter en god vegansk hakkebøf, så jeg kunne få en hakkedreng med bløde løg, sammen med resten af familien og nyde en god hjemmelavet burger med ungerne.

Da jeg, efter flere forsøg, ikke kunne opstøve en tilfredsstillende opskrift, måtte jeg selv igang med at ekspermentere.

Resultatet blev disse Munkebøffer, som har en dejlig smag, god stegeskorpe og en konsistens der minder utrolig meget om en hakkebøf - så meget at selv min mand kan li' dem.

Munkebøfferne fungere godt som hakkedrenge, burgerbøffer og er fine som pålæg.



Du skal bruge:  ~ Giver 6 bøffer.
2dl kogte Mungbønner
1½dl Quinoa (3dl kogte)
1½dl Havregryn
1dl Vand
2 spsk Rugmel
2 spsk Pofiber eller 2spsk Maizena
1 spsk Soyasovs 
1 tsk Paprika (mild)
1 Bouillionterning eller 3tsk pulverbouillion
¼tsk Salt
¼tsk Peber
evt. hvidløg


For en glutenfri version skifter du rugmel ud med 2spsk Pofiber og benyt glutenfri havregryn, ellers er fremgangsmåden den samme ;)


Fremgangsmåde:
Mungbønner behøver ikke ligge i blød før de koges. Du skal bruge ca. 1-1½dl rå mungbønner og koge dem efter anvisningen på pakken - jeg har dog altid kogte mungbønner i fryseren, som er pakket i 2dl portioner ;) 

Kog quinoaen i usaltet vand i 10 minutter og dræn overskudende vand fra.

Mungbønnerne skal hakkes groft - det er en fordel af give den en tur i minihakkeren, hvilket jeg normalt gør. Du skal bare være opmærksom på, at de ikke må ende som mos - se evt. foto nedenfor!

Når mungbønnerne er hakket, blandes de med de øvrige ingredienser i en skål. Du kan med fordel opløse bouillionterningen i vandet, eller bruge 3tsk pulver bouillion.
Det er en fordel at ælte farsen med hænderne, så mungbønnerne masses en smule. Når farsen er smagt til, skal den hvile 10-15 minutter.

Formes til bøffer og steges ved medium-varme i 6-7 minutter på hver side - kan vendes flere gange, hvis stegeskorpen ikke er helt perfekt ;) Er også gode på Grillen!!

Serveres med traditionel tilbehør eller som lækre burger bøffer... 


Velbekomme!

Lyse Munkebøffer

Jeg har nu udviklet en ny, lys Munkebøf variant og har lovet min nevø, at den fik en plads på hjemmesiden, så her får i den :)

Det kom sig reelt set af, at vi var i sommerhus og jeg ikke kunne få fat på quinoa, så jeg tænkte det kunne lade sig gøre med bulgur og resultatet blev ret lækkert!

Faktisk så lækre, at min nevø, som ellers ikke er meget for grøntsager, sagde at han nægtede at tage hjem, før jeg havde udleveret opskriften!



Er du på SU eller bare gerne vil spare lidt i madbudgettet, så er disse Lyse Munkebøffer måske noget for dig og din pengepung...

De smager super godt i burgere eller som et dyrevenligt alternativ til en svinekoteletten...

 
Du skal bruge:  ~ Giver 6 bøffer.
3dl kogt Bulgur
2dl kogte Mungbønner
1½dl Havregryn
1dl Vand
3-4 spsk Pofiber
1 spsk Soyasovs 
1 tsk Paprika (mild)
1 Bouillionterning eller 3tsk pulverbouillion
¼tsk Salt
¼tsk Peber
evt. hvidløg


Fremgangsmåde:
Mungbønner behøver ikke ligge i blød før de koges. Du skal bruge ca. 1-1½dl rå mungbønner og koge dem efter anvisningen på pakken - jeg har dog altid kogte mungbønner i fryseren, som er pakket i 2dl portioner ;) 

Kog bulguren i usaltet vand, som anbefalet på pakningen. Overskydende vand hældes fra.

Mungbønner og bulgur skal hakkes groft - det er en fordel af give den en tur i minihakkeren, hvilket jeg normalt gør. Du skal bare være opmærksom på, at de ikke må ende som mos - se evt. foto under Munkebøfferne!

Når mungbønnerne er hakket, blandes de med de øvrige ingredienser i en skål. Du kan med fordel opløse bouillionterningen i vandet, eller bruge 3tsk pulver bouillion.
Det er en fordel at ælte farsen med hænderne, så mungbønnerne masses en smule. Når farsen er smagt til, skal den hvile 10-15 minutter.

Formes til bøffer og steges ved medium-varme i 6-7 minutter på hver side - kan vendes flere gange, hvis stegeskorpen ikke er helt perfekt ;)  Er også gode på Grillen!!

Serveres med traditionel tilbehør eller som lækre burger bøffer... 


Velbekomme!

Risfrikadeller

Du skal bruge:  ~Nok til 2 personer + pålæg.
5dl kogte Ris - gerne rester.
100g Gulerødder
1 lille Løg
1-2 fed Hvidløg
1 håndful Persille
3 spsk Vand
3 spsk Havregryn
3 spsk Mel - alle typer fint mel kan bruges.
1 spsk Soyasovs
1½ tsk Bouillionpulver
1 tsk Grill og kødkrydderi (fra knorrs)
½ tsk gul Husk
Salt og Peber




Fremgangsmåde:
Start med at skyl persillen og riv den i lidt grove stykker. Derefter laves "ægget" ved at tage vandet og bland Gul Husk i - bruger du den Grønne Husk, skal du bruge dobbelt så meget. Blandingen skal stå i 5 minutter.

Imens det veganske æg hviler, rives gulerødderne groft på rivejernet og blandes med risblandingen. Derefter rives løg, samt hvidløg fint og blandes med risblandingen, hvorefter de øvrige ingredienser, inklusiv "ægget", tilføjes og blandes godt. Det er nu farsen skal smages til med salt, peber og grilkrydderi.

For glutenfri version skifter du melet ud med 3spsk Pofiber, evt. lidt mere vand og bruger glutenfri havregryn, ellers er fremgangsmåde den samme ;)

Farsen må meget gerne æltes godt sammen med hænderne eller en elpisker, så en god del af risenen knækkes over - så bliver dellerne bedst! Når farsen er færdig, skal den hvile ca. 20-25 minutter i køleskabet.

Form Frikadellerne og steg dem på panden ved medium varme i 4-5minutter på hver side.

Serveres til alt hvor en frikadelle vil passe ind, eller på madpakken som pålæg.



Velbekomme!
 

Falafler med persille

Kan man have Kikærteabstinenser?

Ja, det kan man godt, hvis du spørger min søn! Det første han sagde, da han kom hjem fra 3 ugers ferie hos sin biologiske far...

"mor, vi skal have noget med kikærter i dag eller i morgen, jeg er ved at døøøøø! Jeg har ikke fået kikærter i 3 uger!!"

Så det blev til falafel-wraps og disse skønne, sprøde, smagfulde falafler....

 



Du skal bruge ~ nok til 4-5 personer + pålæg.
500g Kikærter – skal ligges i blød og ikke koges!
4-6fed Hvidløg (alt efter hvor store de er)
½dl Citronsaft
3-4tsk Stødt spidskommen
3-4tsk Salt
2dl Vand
5-6spsk Hvedemel
1tsk Bagepulver

1-2 bunder persille.

Fremgangsmåde:
Kikærter, hvidløg, citronsaft, vand, persille, spidskommen og salt kommes i en foodprocessor og gives en ordentlig omgang, til kikærterne er af en ensartet struktur.
Derefter plejer jeg at komme massen i en skål og tilføje melet, som jeg har blandet med bagepulver. Massen røres godt rundt, så melet er fordelt og falafeldejen skal stå og hvile lidt, for at samle sig.

Falaflerne formes til kugler og steges i olie i 2-3 minutter til de er gyldne. Herefter ligges de på fedtsugende papir, til alle falafelkuglerne er færdige... De kan også fint laves i ovnen for en fedtfri version :)

Et lille fif er, at lave nogle lidt større og aflange falafler, lidt ligesom en tyk pølseform, som kan bruges som pålæg - det smager super med et par skiver falafel på rugbrødet eller i en sandwich dagen efter ;)



Velbekomme!