Hjemmelavet Vaniljesukker

Det er super enkelt og nemt at lave sin egen vaniljesukker, så der er ikke nogen undskyldning for ikke at forsøge sig med det ;)

Du skal bruge:
1 økologisk Vaniljestang
2½dl Rørsukker (eller alm. sukker)

Skær vaniljestangen i 2-3 stykker og put både sukker og vaniljestang i en blender.
Nu gælder det bare om at blende løs til du står med et fint pulver fyldt med vaniljesmag.

Inden vaniljesukkeret hældes i en lufttæt beholder, plejer jeg at si sukkeret, så jeg kun får det fine vaniljepulver i bøtten. Derved får du ikke de træ-agtige fibre fra vaniljestangen med ned i din vaniljesukker ;)

Vaniljesukkeren bliver i princippet aldrig for gammel, så opbevar det et tørt og mørkt sted og du har altid lækker vaniljesukker på lager ;)

Flødekaramel - til karameller, kage og is

Portionen passer til 1 portion Choko-Karamel kage.

Du skal bruge:
250ml Plantefløde* (1 brik)
200g Rørsukker
100g Brun farin
50g Mørk Agava sirup (lys kan bruges)
30g Vaniljesukker
50g Smør (Vegansk selvfølgelig)Det hele blandes i en gryde og varmes op under omrøring. Når massen er homogen og koger, skal der skrues ned for varmen, så massen simre og ikke koger voldsomt. - Der skal røres engang imellem, så massen ikke brænder på.

Massen skal koge ca. 20 minutter og være tyk, samt slippe ske og grydens bund - dvs  når du kan trække karamellen fri af grydens bund og den siger en "shhruup" lyd, er den færdig og kan tages af varmen.

Skal karamellen bruges som karamelsovs, skal den kun koge 10 minutter og evt. blandes med lidt plantefløde til du har den ønskede tykkelse på sovsen ;)


*Plantefløde til piskning giver det bedste resultat, men alm. plantefløde kan anvendes.


Velbekomme! 

Kondenseret-Flødekaramel

Denne fløjlsbløde karamel smager af lækker flødekaramel med vanilje og et strejf af kondenseret mælk... Jeg bruger denne grundopskrift til min Choko-karamel kage og følger du den beskrevne fremgangsmåde, så får du en karamelmasse som passer til 1 portion kage :)

Du skal bruge:
100g rørsukker
25g Vaniljesukker 
25g plantesmør (ama’s er god)
1½dl Plantefløde (soja)
½dl Mørk Agave sirup

Alle ingredienser hældes i en tykbundet gryde og sættes på høj varme, imens der røres godt til du har en homogen masse, hvorefter der skrues ned så massen kun lige bobler. Der skal fortsat røres, ellers risikere du at karamellen brænder på!

Det tager ca. 15 minutter fra massen er opvarmet og til den er færdig - du kan se den er færdig, når du kan trække karamellen fri af grydens bund og den siger en "shhruup" lyd - Håber det giver mening ;)

Jeg bruger karamellen som den er ovenpå is eller blandet med flødeskum ~ Mums!

Ønsker du flødekarameller som er skærefaste når de køler af, så skal du lade massen koge lidt længere - den skal nå op på 124grader på et sukkertermometer...

Ønsker du en lækker karamelsovs, så bland den varme karamel med mere plantefløde...

Velbekomme!