Veganske Flødekarameller
Flødekarameller har altid hørt julen til og selv fra da jeg var helt lille, har vi fået hjemmekogte karameller til jul.... Og vi skal da ikke snydes, bare fordi jeg spiser vegansk ;)
Det er klart nemmest at lave karameller
med et sukkertermometer, men de kan sagtens laves uden. Resultatet har det dog med at svinge en smule i karamellens konsistens, hvis der ikke bruges et termometer.
Til disse lækre flødekarameller
skal du bruge:
25g Vaniljesukker
125g Glucosesirup
250g Rørsukker
500ml Alpro Piskbar (soyafløde til piskning)
1 stor gryde
1 piskeris
1 sukkertermometer*
1 ildfast fad + bagepapir.
Fremgangsmåde:
Klargør et ildfast fad foret med bagepapir.
Glucosesirup, Rørsukker, Vaniljesukker og fløden hældes i gryden og røres sammen. Massen
koges og der røres jævnligt til massen tykner, hvorefter der skal røres konstant for at karamellen ikke brnder på. Når massen slipper bunden af gryden, som en sammenhængende masse og termometeret viser 124-125grader, er
karamellem færdig og har en konsistens som blød flødekaramel. Karamellen hældes i det ildfaste fad og lad karamellen køle af, før du stære det i passende stykker.
Personligt kan jeg bedst li' en karamel
der er lidt "sprød og blød", hvor den er hård til den kommer i munden og bliver arbejdet lidt med, så den "varmes op og bliver blød" i munden - Ønsker du dette resultat, skal du først tage karamellen af, når
sukkertermometeret viser 129-130grader.
Bruger du ikke et sukkertermometer, skal du begynde at teste karamellens konsistens via Karamelprøven, npr karamelmassen begynder at slippe bunden af gryden, som en sammenhængende masse.
Karamellerne kan fint pakkes ind enkeltvis, i bagepapir, og opbevares bedst i en lufttæt dåse.
Velbekomme og rigtig glædelig Jul!
* Hvis du ikke har et sukkertermometer, må du prøve dig frem
med "Karamelprøven", hvor du tester karamellens konsistens ved at dryppe lidt karamel i et glas med koldt vand... Når den afkølede karamel har den konsistens du ønsker, tages alt karamellen af og afkøles.
Brændte mandler ...
Hvad er julen uden duften af brændte mandler?
Her i huset elsker vi brændte mandler og vi laver ofte flere kilo i løbet af december....
Du skal bruge:
350-400g
Mandler
2dl Vand
2dl Sukker
2spsk Kanel
2tsk Vaniljesukker
1 pande
1 bradepande med bagepapir
2 gafler
Sæt panden på kogepladen og tænd på høj varme (sæt den så
højt som muligt på dit komfur).
Vand og sukker hældes på panden og krydderierne tilsættes. Det hele blandes godt sammen og koges 1 minut, hvorefter du tilsætter mandlerne. Der skal røres jævnligt
indtil væsken er fordampet og sukkermassen bliver grynet. Se evt. billedet nedenfor.
Skru ned til medium varme (på mit komfur er det 5 ud af 9) og nu skal der røres konstant, ellers brænder mandlerne på og selvom det
hedder brændte mandler, skal de ikke brændes på ;) Det du venter på nu er, at sukkeret smelter igen og mandlerne får det blanke sukkerlag som mandlerne på billedet ovenfor.
Når mandlerne ser ud som på
billedet ovenfor, hældes de over på bradepanden og skilles ad med 2 galfer. Når mandlerne er kølet ned, kan de fint opbevares i en metal kagedåse foret med bagepapir (så den er lettest at rengøre efter brug).
Nu har du lækre brændte mandler, som er meget billigere end dem man køber og som bonus dufter helle hytten af jul :)
Velbekomme og rigtig glædelig Jul!
Seneste kommentarer